Kippenvlees van eigen bedrijf.

Onze trots de "GROENEKANSE KIP" is vanaf donderdag 19 juli 2018 te koop bij ons in de Landwinkel. Deze dag verkopen wij het vers, daarna word het diep ingevroren. Dit is noodzakelijk omdat er geen toevoegingen worden gebruikt. Onze kip is dus: zonder antibiotica en toevoegingen, en dat proeft u.

Duurzaam varkensvlees
Jarenlang (vanaf 1976) hielden wij zeugen en vleesvarkens en opfokhennen op ons bedrijf, sinds 2010 waren wij aangesloten bij het Keten Duurzaam Varkensvlees. Maar omdat deze bedrijfsvoering op die manier financieel moeilijk vol te houden was, zijn wij vorig jaar langzaam overgegaan op het houden van vleeskippen. Wij hebben op het bedrijf nu 3 stallen met in totaal 72.000 kippen. Onze kippen hebben een beter leven, dat betekent:

  • Beter en Langer leven
  • Meer leefruimte (35% meer als de reguliere kip)
  • Daglicht in de stal (zorgt voor een natuurlijk dag en nacht ritme)
  • Langzaam groeiend ras, geen gebruik van groeibevorderaars.
  • Afleidingsmateriaal, zo als strobalen.

Dus kom langs bij ons in de Landwinkel voor de enige echte GroenekanseKip, deze heeft dus meer ruimte en beweging, is zonder antibiotica en groeibevorderaars, leeft langer en is duurzaam! Dat is pas een GroeneKans!

Wist u dat kippenvlees ook heel gezond is? Het bevat veel vitamines en mineralen, veel minder cholesterol dan in ander vlees is mager en eiwitrijk. Kort om weet wat je eet GroenekanseKip, want deze heeft een beter leven, is lekkerder en gezonder!

Het bedrijf heeft een aantal pittige jaren achter de rug. Met hard werken waren we net in staat ons hoofd boven water te houden waardoor er geen ruimte was om reserves op te bouwen. Bovendien ging de bank steeds meer eisen stellen ten aanzien van de technische resultaten.

De overschakeling naar vleeskuikens begon toen de stallen met opfokhennen leeg kwamen te staan. Een aantal jaren geleden was de vraag naar opfokhennen voor de leg enorm maar de laatste jaren is die sterk afgenomen. Zo kwam de opfokstal zomaar 4 rondes (4x18weken) leeg te staan. Om toch rendement te houden zijn wij opzoek gegaan naar een alternatief. Deze vonden wij in de vleeskippen.

Ook wat de varkens betrof kwam er daarvoor een slechte tijd. Het voor koste ons nog meer dan dat er uiteindelijk aan overgehouden werd, zo gaan de reserves dubbel zo hard achteruit, toen is er voor gekozen om ook de varkenstallen om te bouwen naar vleeskippen.

Onze varkens die wij in de winkel verkopen, kopen wij nu in bij een collega varkenshouder die op dezelfde manier boert zoals wij dat ook deden, dus koopt u bij ons in de winkel een stukje varkensvlees dan bent u gegarandeerd van kwaliteit. Ook hun zijn net als dat wij dat waren aangesloten bij KDV,

Wat betekend duurzaam voor onze varkens?
- extra stalruimte
- beter voer
- speeltjes
- onbeperkt drinkwater
- nooit meer castreren
- geen antibiotica
- vaste dierenarts
- maximaal 2 uur transport

Naast een beter dierenwelzijn kiezen wij voor het ras Piétrain varkens. Het Piétrain-varken is een van de meest gespierde varkensrassen ter wereld. Dit zorgt voor kwaliteitsvlees, en dat proeft u.

De varkens laten wij slachten bij Slachterij Visser in Lunteren. www.slachterijvisser.nl

Rundvlees

RijnRund® is de nieuwste smaaksensatie geproduceerd in de KrommeRijn streek.
Het RijnRund® wordt ervaren als zeer mals, dieprood met een perfecte smaak. RijnRund® is rundvlees dat zeer veel positieve reacties losmaakt thuis aan tafel en binnen de Nederlandse gastronomie. Het is rundvlees waar iedere professionele topkok bij begint te watertanden en waar het thuis complimenten regent aan tafel voor het fantastische vlees.

Het succes van RijnRund® wordt met name bepaald doordat de gehele keten door Marcel Wouters wordt beheerst. Oftewel vanaf de geboorte, tijdens het opgroeien van het rund tot en met de slacht, het versnijden, verpakken en afleveren van het vlees wordt allemaal gedaan door één persoon. Deze werkwijze is uniek in Nederland!
Er zijn zeer veel boeren die zich inspannen om een goed stuk vlees te produceren. Maar als het dier slachtrijp wordt bevonden moet er altijd een slager aan te pas komen. “Toch best jammer van die goede beesten”. Je ziet veel projecten misgaan omdat de boer in kwestie dan een slager inschakelt die simpelweg de essentie niet begrijpt. Dat kun je die slager ook niet kwalijk nemen, hij weet vaak weinig van koken èn hij heeft ook nog zijn eigen winkel waar hij zijn best voor moet doen.” aldus Wouters.
De productie van het RijnRund® ligt volledig bij Marcel Wouters en dat is de kracht van het product. Rundvleesspecialist word je niet zomaar. Je moet toch eerst heel wat beesten zien opgroeien om ze vervolgens eigenhandig tot vleesproducten te verwerken. Dat leer je niet op een school maar dat leer je puur door ervaring.

Het begint allemaal op de boerderij, extensief en diervriendelijk is daar de basis. Dit houdt in dat de koeien in de zomer gewoon buiten in de wei lopen en ’s winters in een warme stal staan. De kalfjes blijven minstens 6 maanden bij hun moeder. De eigen fokstier zorgt ervoor dat er RijnRund®kalfjes geboren worden. Kortom, op de boerderij bij Marcel Wouters worden de koeien nog echt als koe behandeld.
Pas na 4 jaar komen de koeien in aanmerking om geslacht te worden. Ze hebben dan vaak 2 keer gekalfd. Bepaalde koeien, die voor goed nageslacht zorgen mogen 3 zomers hun kalf grootbrengen.
“Een vleeskoe is als goede wijn, ze heeft haar tijd nodig”, is de ervaring van Wouters.

Hollands Wild

Hollands Wild brengt lekkere en duurzame producten uit de Hollandse natuur op de markt. De Hollandse vrije natuur is een rijk gevarieerde en daar zijn we zuinig op! Maar die natuur kent ook successen die geoogst mogen worden. Wij werken met betrokken natuurliefhebbers, jagers, vissers en wildplukkers, die regelmatig de rente van die natuurlijke rijkdommen oogsten. De passie van deze natuurliefhebbers en liefde voor de natuur willen we graag met u delen en zeg eerlijk, waar kun je nu meer van genieten dan van lekkere en duurzame producten uit de vrije natuur?

Waar staat Hollands Wild voor
Hollands Wild staat voor het voorkomen van verspilling van de natuurlijke rijkdommen en verwerkt deze natuurlijke oogst voor de horeca en vers-speciaalzaak. We willen deze natuurlijke oogst graag herkenbaar en onderscheidend maken van de massa. In de praktijk blijkt dat deze natuurlijke oogst soms nauwelijks of inefficiënt benut wordt en dat is onnodige voedselverspilling van een natuurlijke en duurzame oogst.

Onze Missie
In Nederland wordt 11 miljoen kilo wild gegeten, waarvan maar 10% afkomstig is uit ons land. De overige 90% is geïmporteerd of opgekweekt, terwijl onze eigen natuurlijke bronnen onbenut blijven. We importeren bijvoorbeeld kangoeroevlees uit Australië, terwijl jagers ganzen uit onze Hollandse polders moeten vernietigen. Dat beschouwen wij als voedselverspilling, nog los van het hoge aantal foodmiles dat sommige geïmporteerde producten hebben. Samen met de Nederlandse jagers en wildplukkers willen wij heel Nederland kennis laten maken met een complete reeks van producten uit de lokale natuur. Dus niet alleen ganzen, maar ook andere soorten wild (zoals eenden, hazen en fazanten, zwanen, zwijnen, reeën), vrij groeiende kruiden, groenten, eetbare bloemen en planten, vissen, schelpen enzovoorts. Net als de 'overbodige' ganzen, worden veel van deze natuurproducten niet benut of onterecht als 'afval' bestempeld. Wij willen ze, met respect voor de wet en regelgeving en zonder het natuurlijk evenwicht te verstoren, aan de Nederlandse consument aanbieden.

Deskundige jagers
Wij werken alleen met jagers die goed opgeleid zijn en die onze visie op jagen en duurzaamheid delen. Jagers die met zorg omgaan met hun jachtvelden, die binnen de wet en regelgeving zorgen voor een goed wild-evenwicht en het belang van de samenhang van de natuur zien. Voordat je in Nederland mag gaan jagen moet je eerst een theorie en praktijkopleiding volgen, deze opleiding is breed en gaat niet alleen over jagen maar ook over ecologie, landbouw, wildziekten en sociale omgang. Na de cursus volgt een staats examen, niet slagen is niet jagen.

Ambacht en traditie
Traditioneel wordt wild vooral in de herfst gegeten terwijl de jacht op verschillende soorten wild het hele jaar plaats vindt. Alleen in het voorjaar is de jacht op een laag pitje. Ganzen worden bijvoorbeeld vooral in de zomer geschoten, dit is een mooie vervanging van de tamme eend die dan veel gegeten wordt. Onze natuuroogst wordt op ambachtelijke wijze veelal handmatig verwerkt. De smaakvolle eindproducten ontwikkelen wij samen met de producenten waarmee we nauw samenwerken. Wij kiezen de receptuur die het beste recht doet aan het Hollandse wild.